To kup jej jakiś stary ale duży. Niech się na dużym uczy i niech go obija. A jak się już wprawi to kupisz jej octavię :szeroki_usmiech
Potrzebuję opinii nt. tej Octavii
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez FeryTo kup jej jakiś stary ale duży. Niech się na dużym uczy i niech go obija. A jak się już wprawi to kupisz jej octavię :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez HMPStary rupieć jej się wysra[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76może i wysra ala ja wole uzywanego VAGa np: golfa III z okło 94 rok lub Polo 96 - 97 niz nawet młodszego o 5 lat matiza Matiza poprierwsze bezpieczeństwo( zderzenie przodem w matizie a w golfie - kobiecie moze sie zdarzyc a napewno mniej uszkodzeń bedzie miała w golfiku, czy moze nawet w Polo),podrugie konfort po trzecie dostepność do części, i spadek wartości auta.
Jedno co mogę ci doradzić to abyś skorzystał z jazdy próbnej kilkoma samochodami i w ten sposób dokonasz właściwego wyboru .
A co do teorii że mały somochód się prościej prowadzi to nie dokonca jest to prawda , mały samochód jest napewno mniej stabilny niż większy i szybciej wpada w poślizg .
Ale wybór należy do ciebie bo to perzecież twoje pieniądze :wink:Daniel
Komentarz
-
-
Tak obserwuje dyskusje i stwierdzam jedno :
Matiz, Nexia, generalnie DAJEWOO, to jedna wielka kicha. Wujek ma Nexie, w aucie po 76 tysiacach km padla uszczelka pod glowica!!!!. Do tego dochodzi wiele innych awarii i w aucie sie grzebie conajmniej raz w tygodniu. Zastanow sie nad tym Matizem, dobrze radze.
Koledzy dobrze radza, poogladaj Polówki
VW to jednak ma swoja renome, to pierwsza sprawa, druga to, ze czesci latwiej dostaniesz do Golfa czy Polo, niz to Matiza, a kto wie czy nie taniej, trzecia sprawa to to, ze Matiz wcale sie dobrze nie prowadzi.
Jezdzilem takim cudem jako autem zastepczym i wiem jedno : po dwoch dniach przesiadlem sie do autobusu boByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
taa kicha a polówka to cud techniki. Dzięki mam cordobę 1.6 97' i jeżeli to ma być niemiecka solidność to ja dziękuję ;-) Matka kumpla ma polo 1.4 i również ta sama awaria - wysrała się skrzynia biegów. Hmm przy 100-150 tys km...
Najgorzej o Daewoo mówią ci co ich nigdy nie mieli ;-) To kup jej lanosa z lpg - bezpieczeństwo na poziomie polo.
Jedno i drugie takie samo g...o . Taka jest moja opinia. Dobre tylko nowe ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez HMPDobre tylko nowe
Kilku znajomych ma Lanosa w tym dwóch z Lpg i oba samochody potrafią strzelać z rury jak nasze Polskie Maluchy .
Jak dla mnie to dość obciachowa sytuacja znajdować się w samochodzie który straszy ludzi na chodnikach :P
No ale może to wina nie właściwie zamontowanej instalacji Lpg :niewiemDaniel
Komentarz
-
-
ja jak już się wypowiedziałem kupił bym coś z VW, ale to tak tylko gdybanie na sucho, bo jakby przyszło co i jak, to nie wiem. Może astra I. Moi znajomi mają i naprawdę nic im się n eidzieje, zwykła eksploatacja, oleje, jakieś łożysko, płyny, klocki i tez sa to tanie autka i w miare wyglądajace. Ale to juz opel, jak ktoś nie lubi, to ni ekupi, mi akurta opelek nie przezkadza. A co do nie zawodności aut DAEWOO, to jest takie - TICO. Ale ..................
to auto mojego dziadak, chyba 1998, on miesięcznie przejeżdza średnio .......... 100 - 150 km ;0 no i mu się nie psuje
jedyne co wymienił, to olej + filtr, żarówkę od postojowych x1, filt powietrza i opony w tamtym roku z jeszce oryginalnych koreańskich (chyba HANKOG) na nowe letnie kormorany.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez HMPNajgorzej o Daewoo mówią ci co ich nigdy nie mieli
Niech juz lepiej moderator zamknie ten temat bo i tak już tu się nic nie wniesie, A sam zainteresowany już pewnie śmiga Matizem i jest zadowolony, jego wybór. PZDR[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Najlepiej kupic odrazu 2 albo 3 matizy. Zajma tyle samo miejsca co jeden wiekszy samochod i tyle samo beda kosztowac. Jak sie cos wysra w jednym albo sie go zeszrotuje po zderzeniu z latlerkiem, to sie bierze nastepnego. Sadze ze takie 3 matizy to powinny starczyc na jakies rok jazdy.....
Stara ruska metoda -> jak sie nie idze w jakosc, to zawsze mozna pojsc w ilosc ....Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciek1Najlepiej kupic odrazu 2 albo 3 matizy. Zajma tyle samo miejsca co jeden wiekszy samochod i tyle samo beda kosztowac. Jak sie cos wysra w jednym albo sie go zeszrotuje po zderzeniu z latlerkiem, to sie bierze nastepnego. Sadze ze takie 3 matizy to powinny starczyc na jakies rok jazdy.....
Stara ruska metoda -> jak sie nie idze w jakosc, to zawsze mozna pojsc w ilosc ....
To tak gwoli ścisłości w temacie "jak sie nie idzie w jakosc, to zawsze mozna pojsc w ilosc...". Dodam już tylko od siebie, że zdaniem właściwie każdego mechanika, jakiego znam, ranking ten ma potwierdzenie. Zacytuję choćby jednego: "Teraz trudno znaleźć na rynku bardziej awaryjne auta, niż niemieckie"... Tylko nie pisz, że Skoda jest czeska :diabelski_usmiech Ja Skodę kupiłem bo lubię te auta (i tak mi nadal zostało, OII będzie pierwszym rozważanym autem do ponownego zakupu), co nie zmienia faktu, że parę razy w serwisie musiałem się pojawić, a auto sprzedałem właściwie z rekomendacją do wyjęcia skrzyni, bo na ścieżce diagnostycznej, której sobie zażyczył kupujący, wyszły "piski w skrzyni biegów"... Przebieg 26kkm...Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mariobrosJeśli już o Matizach piszesz, proponuję zerknąć na[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zgadza się. Chciałem jedynie pokazać, że z rozpędu nie ma co stwierdzać, że jedne marki to g..., a drugie cacy... Na jeden ranking odpowiedzią jest inny ranking. Dlatego przytoczyłem słowa jednego z mechaników Ma duży warsztat (8 niezależnych stanowisk naprawczych) i naprawie bardzo wiele aut w trakcie roku. To co powiedział, powiedział na podstawie własnej "statystyki". A prawda leży pośrodku zapewne - minęły czasy, kiedy jedne marki miały wzorcową bezawaryjność, podczas gdy inne się zawsze "sypały". Globalizacja i rządy księgowych odbijają się na jakości każdej w zasadzie marki. To jest fakt, dlatego też jestem przeciwnikiem uproszczeńSkoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
-
Rankingow to mozna by pewnie ze 100 przytoczyc. Chodzi o to jak sie tym samochodem jezdzi i jak on wyglada (mialem okazje sie tym przemieszczac). Powinna istniec jakas odrebne kategoria pojazdow, pomiedzy motorynka, meleksem i bezzalogowa lodzia podwodna aby mozna bylo tam umiescic matiza. Bo jesli chodzi o bezawaryjnosc i koszty eksploatacji to hulajnoga wychodzi najlepiej, tylko pod gore cos slabo ciagnie....Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciek1Rankingow to mozna by pewnie ze 100 przytoczyc. Chodzi o to jak sie tym samochodem jezdzi i jak on wyglada (mialem okazje sie tym przemieszczac). Powinna istniec jakas odrebne kategoria pojazdow, pomiedzy motorynka, meleksem i bezzalogowa lodzia podwodna aby mozna bylo tam umiescic matiza. Bo jesli chodzi o bezawaryjnosc i koszty eksploatacji to hulajnoga wychodzi najlepiej, tylko pod gore cos slabo ciagnie....Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
-
czolem, calkowicie zgadzam sie z tym co napisal kolega Mariobros. Natomiast bezmyslne powtarzanie zaslyszanych opinii od kolegi, ktorego cioteczny stryj wujka Heniek mial Nexie i sie rozpadla jak wjechal na drzewo, to mozna sobie podarowac. Zadziwiajace, ze o Daewoo pisza zle przede wszystkim ci, ktorzy tych aut nie uzywali... Smieszne jest tez to wychwalanie starych rupieci z Niemiec.... "Ah! Nie ma to jak Golf III z 1995 r. 1.4 bez wspomagania! A nie jakis tam Lanos 1.6 ze wspomaganiem i 1PP z 2000" - takie poglady swiadcza o jednym - kompletnym braku znajomosci techniki, a poslugiwaniu sie wytartymi opiniami, byl 60 lat temu taki facet z dziwacznym wasikiem w Niemczech co tez mowil, ze niemieckie to najlepsze, wiemy jak skonczyl, i wiemy tez co mowil o nas - Polakach... skad wiec teraz to kretynskie zaslepienie i brednie "niemieckie najlepsze"??? Zgodze, sie ze niemieckie najlepsze - dla Niemca, tak jak francuskie dla Francuza.
Co do pojazdow Daewoo, teraz Chervrolet, to bede ich bronil poniewaz:
1. Ojciec ma od 7 lat Lanosa 1.5 3d, przejechane 120 Kkm, liczba usterek: 1. zardzewialy wydech, 2.w ASO urwali kabelek od oswietlenia bagaznika jak montowali glosniki z tylu, 3.w ASO przerwali przewod od czegos tam, przy wymianie rozrzadu. Czyli tak naprawde ZERO usterek, jesli sie poczyta tutaj na forum jakie przygody mialo wielu uzytkownikow Octavii....
2. kolega mial Lanosa. Katowal go niemilosiernie. I co? i nic.... Dopiero po roku jak przejechal 40 Kkm pozegnal sie z nim na drzewie... teraz ma Nubire :-)
3. Ojciec nazeczonej ma Aveo od poltora roku. Jakies usterki? Moze jak w Octach, problemy z wycieraczkami, z lakierem co odlazi od uszczelek? Haha - NIC.
Dlatego prosilbym nie ugolniac i nie powtarzac niczym papuga bredni, ktore nie wiele maja wspolnego z rzeczywistoscia.
Osobiscie jednak zamiast Matiza wolalbym Lanosa na gaz - lepsze osiagi, wieksze bezpieczenstwo. Fakt ze oba sa bezawaryjne, no chyba ze poprzednim wlascicielem byl niespelniony milosnik niemieckich rupieci i je katowal marzac o Polo z 1991 r.
To tyle. Aha - dla mamroczacych o kiepskich silnikach Daewoo itp. - zobaczcie kto pracowal przy silniku Lanosa... - podpowiem Porsche... a Legazna skad wziela stylistyke? pierwotnie robiona dla Jaguara, ktory wybral w koncu inny projekt i ten podkupilo Daewoo....
Z mojej strony to wszystko - warto opierac sie na faktach a nie opiniach ciotki Zdzisi.
Czolem,
Marlej
Komentarz
-
-
Bardzo szlachetnie ze stanales w obronie tych malych samochodzikow, ktorych w gruncie rzeczy jest mi tez zal .... Masz w pelni racje ze traktowanie samochodu jako lekarstwa na kompleksy jest absurdalne lub tez ocenianie ludzi po samochodach - nie madre. Ja natomiast uwazam ze fajnie jest miec samochod kotry nam sie podoba. Jak pewnie zauwazyles dyskutujemy sobie na forum octavi i czuje oparcie w kolegach o tych samych pogladach, dlatego moglem sobie troche ponajezdzac na matiza..... (Jak bym podobne poglady glosil na formum dełłłu to pewnie obudzilbym sie z glowa konia w lozku). Nie odbieraj mojej tu pogadnaki zbyt radykalnie, ten samochod ma napewno swoje zalety... tylko mi sie poprostu kojazy z lego duplo... :lol:Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF
Komentarz
-
-
Niestey według analityków rynku Samochodowego Polacy kupuja Cena a nie marke i jakość dla tego sa takie marki jak Daewoo.Zreszta życie i plajta zweryfikowały firme. Dopuki nie zaczniemy doceniac jakości bedziemy kupowac takie cos. Sory ale ja wole zapłacić wiecej i jeżdzic czyms co będzie i mi odpowiadac i spełniac moje wymagania a nie kupić cos co jest tanie bo było tanie. marlej108, A ha miał mój dziadek nexie sory ale to jest nic innego jak opel kadet czy nawet espero to nic innego jak płyta podłogowa od starej Ascony. A nowsze lanosy to dalej sa klony po przeróbkach starszych samochodow GM czyli Opli.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroMatiz, Nexia, generalnie DAJEWOO, to jedna wielka kicha. Wujek ma Nexie, w aucie po 76 tysiacach km padla uszczelka pod glowica!!!!.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Niestey według analityków rynku Samochodowego Polacy kupuja Cena a nie marke i jakość dla tego sa takie marki jak Daewoo.
Zamieszczone przez daneczek76Dopuki nie zaczniemy doceniac jakości bedziemy kupowac takie cos.
Zamieszczone przez daneczek76Sory ale ja wole zapłacić wiecej i jeżdzic czyms co będzie i mi odpowiadac i spełniac moje wymagania a nie kupić cos co jest tanie bo było tanie.
Zamieszczone przez daneczek76A ha miał mój dziadek nexie sory ale to jest nic innego jak opel kadet czy nawet espero to nic innego jak płyta podłogowa od starej Ascony.
Zamieszczone przez daneczek76A nowsze lanosy to dalej sa klony po przeróbkach starszych samochodow GM czyli Opli.
Podsumowując tę dyskusję. Nie kreuję się na obrońcę firmy Daewoo :lol: Bynajmniej. No i bynajmniej nie dlatego podjąłem tę dyskusję, że Daewoo jeździ moja ślubna. Chodzi mi tylko o to, że takie terminy jak "niemiecka jakość", czy "japońska precyzja" zwyczajnie nie robią na mnie wrażenia, jeśli obok tego wiem, że np. w moim nowym aucie w trakcie jazdy nad morze żarówka po wypadnięciu z oprawki (samoczynnym) potrafiła wypalić na wylot dziurę w reflektorze, czy też w nowej Megance kolegi system hands free może mieć inne zdanie na temat tego, czy go wpuścić do auta, czy nie, to spokojnie stwierdzam, że w dobie globalizacji wszystko się relatywizuje. To, co kiedyś było doskonałe, teraz jest tylko jednym z wielu doskonałych, to, co się kiedyś nie psuło, teraz psuje się jak wszystko inne...Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
-
Nie wypada się nie zgodzić z mariobros, bardzo słuszy wywód. Tak się ostatnio złożyło, że byłem w kilku salonach w celu poszukiwań auta dla mojego kolegi i okazuje się, że ludzie bardzo przychylnym okiem patrzą np. na Aveo, Pandę czy Pukanto bo tak naprawdę dysponują taką gotówką a nie inną i potrzebują takich aut. Nie kalkulują np., że po dołożeniu 3-4 tys. mogliby kupić Fabię. Trafiają do sprzedawcy, robią jazdę próbną i kupują auto, które jest nieraz gorzej wykonane albo ma gorsze wyposażenie. Ja w tej chwili patrzę na auta przez pryzmat mojej Octavi, ale nie przyszło mi do głowy żeby powiedzieć komuś kto kupił mniejszy czy gorzej wyposażony samochód, że popełnił błąd. Najważniejsze żeby był zadowolony ze swojego zakupu.
Komentarz
-
-
Niech ktos zamknie ten temat bo zaraz sie zrobi niewiadomo jaka dyskusja ale to dobrze bo gdyby wszyscy mieli takie same zdanie to na ulicy by jeździły takie same samochodzik jak np: fiat multipla. Może kiedys przy browarku sie spotkamy to sobie pogadamy. PZDR[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez damian. Może astra I. Moi znajomi mają i naprawdę nic im się n eidzieje, zwykła eksploatacja, oleje, jakieś łożysko, płyny, klocki i tez sa to tanie autka i w miare wyglądajace. Ale to juz opel,.Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
Komentarz
-
Komentarz